Дали сте знаеле што значи да се биде здрав како дрен?

Дали сте знаеле што значи да се биде здрав како дрен?

Народната изрека „Здрав како Дрен“, има свои корени во употребата на дренките во исхраната и народната медицина. Плодовите од оваа грмушка нудат неверојатни можности за преработка во природно цеден сок, џемови и намази.

Токму искористувањето на здравите состојки од дренките го мотивираше основањето на брендот за здрава храна „Биди здрав како Дрен“ во градот Дрвар во Босна. 

Активностите на босанскиот бренд опфаќаат изработка на бројни производи од дренки, па дури и вид на ракија. 

Дали знаете кој е првиот џем во светот што не се готви?

zdrav kako dren dzem

Дали сите знаеме што значи да се биде здрав како Дрен?

Кои се меѓународните програми и организации кои го признаа овој бренд ? 

Сигурно ви се разбуди имагинацијата. На сите овие прашања одговор има на страницата „Биди здрав како Дрен“ која топло ви ја препорачуваме.

Лајкнете и споделете!

https://www.facebook.com/budizdravkodrendrvar/?ref=page_internal

Категории: Вести