Archive

Назад кон почетна
Временска Прогноза

Тридневна временска прогноза (31.07.2021)

Тридневна временска прогноза за Македонија, 31 јули –  2 август 2021 година Сабота 31.07.2021: Сончево и ЕКСТРЕМНО ТОПЛО со мала локална облачност и со слаб до умерен ветер од променлив правец.

Здрава храна

Која храна дава најдобри резултати во справување со последиците од КОВИД-19?

  Од почетокот на КОВИД-19 пандемијата до денес, постојано ни нудат совети за тоа каков тип на храна да јадеме за да се заштитиме од корона вирусот. Но, дали постои еден

Вести Зелен развој

План за иднината – текстил направен од ориз, пченица и шеќер

  Се предвидува дека пазарот за одржливиот текстил ќе вреди околу 500 милијарди долари за околу пет години, а некои нови иновации во оваа област ќе се појавуваат одвреме-навреме. Една

Вести Национална Политика

Ќе се подигнува јавната свест за важноста од означување на храната

  Крајот на проектот „Подобрена имплементација на законодавството во делот на здравјето на животните, безбедноста на храната и фитосанитарната област и соодветните информациски системи” ќе биде одбележан со две кампањи

Зелен развој

Што претставува регенеративно земјоделство?

  Регенеративно земјоделство е термин кој ги опфаќа оние земјоделски практики, како и методите на напасување кои, покрај другите придобивки за околината, имаат реверзибилен ефект врз климатските промени, обновувајќи ги

Агро Политика Вести

Ќе има ли обештетување за производителите на праски?

  Овоштарите од Росоман очекуваат помош од државата и обештетување на дел од настанатите штети врз нивните насади од пролетното мрзнење. Особено производителите на праски беа силно погодени од ниските

Временска Прогноза

Тридневна временска прогноза (30.07.2021)

Тридневна временска прогноза за Македонија, 30 јули – 1 август 2021 година Петок 30.07.2021: Сончево и ЕКСТРЕМНО ТОПЛО со мала до умерена локална облачност  и со слаб до умерен ветер од

Вести Национална Политика

Со грант од 10.000 евра – до успешен агро бизнис

  Миле Крцоски е млад земјоделец од Мешеишта, општина Дебарца. Фамилијарно се занимаваат со одгледување на цреши и јаболки, а поседуваат и фарма за бројлерско производство. На последниот повик за

Вести

Отварање на подрачна единица во Долно Лисиче – заеднички проект на Општина Аеродром и МЗШВ

  Градоначалникот на Општина Аеродром, Златко Марин  заедно со министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Аријанит Хоџа, извршија увид месната заедница „Долно Лисиче“ и ги разгледаа можностите и капацитетите за

Производство

Правилно складирање на свежи производи – операција од која зависи дали ќе го остварите максималниот профит

  Квалитетот на зеленчукот и овошјето се оценува според нивната големина, форма, боја и цврстина. Овие визуелни атрибути заедно со органолептичките својства, како што е мирисот и вкусот, помагаат при