Зелен развој

Назад кон почетна
Вести Зелен развој Слајдер

Циркуларна економија во поглед на реупотреба на отпадни материи за производство на нови ѓубрива – BFERST

    Половина од хранливите материи кои моментално се применуваат на европските земјоделски површини веќе се рециклираат од различните извори на отпад, што претставува околу 8 милиони тони азот и

Вести Зелен развој Слајдер

Креирање на колаборативна политика за рурален развој

    Во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на 23.08.2022 се одржа настан поврзан со проектот „Колаборативна политика за рурален развој”- Полирурал кој е финансиран од Европската Унија преку

Вести Зелен развој Слајдер

Глобална промоција на вкусови добиени од регенеративно земјоделство – ТЕРА МАДРЕ

    Пандемијата со која сè уште се соочуваме го промени начинот на живот, како и односите на луѓето во една заедница. Веќе постоечките предизвици кои беа актуелни и пред

Вести Зелен развој Слајдер

Еден од најголемите предизвици на модерното време – Како да се произведат доволни количини на безбедна и здрава храна?

    За меѓународната заедница безбедноста на храната стана клучен приоритет во последната деценија. Сите земји во светот, во поголема или помала мера, се соочуваат со сложеното и тешко прашање

Зелен развој

Пример за создавање на успешна стратегија за производство на здрава и безбедна храна во урбани услови – Урбано земјоделство во Брајтон

    Урбаното земјоделство придонесува за развој на локалната економија, придонесува кон намалување на степенот на сиромаштија, овозможува социјално вклучување на сиромашни и жени, придонесува за зазеленување на градот и

Вести Зелен развој Слајдер

(Видео) Инспиративна приказна од Атланта – Урбаниот земјоделец од нашето соседство

    Нездравата исхрана повлекува многу ризици по физичкото и менталното здравје на човекот. Многу луѓе лошо се хранат, што од незнаење, што поради консумација на недоволно здравите производи од

Зелен развој Слајдер

ТЕРА МАДРЕ САЛОН ДЕ ГУСТО се враќа во градот Торино – домаќин на производители на храна и активисти на Слоу Фуд од целиот свет

  Настанот ќе се одржи во Торино, Италија, од 22 до 26 септември 2022 година, а ќе се фокусира на регенерацијата. Тера Мадре беше лансиран во 2004 година како глобален

Зелен развој Слајдер

8 начини како да го намалите вашиот личен јаглероден отпечаток

    Разбирањето што всушност значи вашиот личен јаглероден отпечаток е првиот чекор кон остварување на вашиот удел во борбата против климатските промени. Вашиот јаглероден отпечаток се состои од неколку

Вести Зелен развој Слајдер

Оваа куќа од соништата со негативен јаглероден отпечаток се испорачува во кутија

    Со оглед на тоа што и стапките на бездомници и трошоците за домовите продолжуваат да се искачуваат во САД, еден стартап опишан како „ИКЕА на куќите“ е решен

Зелен развој Слајдер

(Видео) Дали Паркинсоновата болест е поврзана со употребата на пестициди?

    Низ светот, се повеќе луѓе заболуваат од Паркинсонова болест. Многу од засегнатите избраа наводно здрав живот меѓу овоштарниците или лозјата во селата. Дали болеста е поврзана со употреба