Зелен развој

Назад кон почетна

човечки и природни ресурси е од клучна важност за секој одржлив систем па така и во земјоделството мора да се примени системски пристап во планирањето, економичноста, и остварување на целите.

Одржливоста подразбира и хуман третман на животинскиот свет, достоинствени услови за работа на ангажираниот кадар, и промоција на општествената одговорност. Особено со сѐ поголемата закана од климатските промени мора да се разгледаат сите мерки за намалување на влијанието на земјоделството врз животната средина.

Тимот на Моја Фарма ќе ги следи сите новитети, ќе ги промовира иновациите и добрите и успешни приказни кои ќе постават јасни насоки за македонското земјоделство и неговата одржливост на долг рок. Бенефитите ќе значат производство на здрава храна, сочувување на автохтоните сорти, долгорочна употребливост на почвата и паметно управување со ресурсите.

Зелен развој

Зајакнување на капацитите и размена на знаење во клучните бласти на биоекономијата Главната цел на проектот БиоРурал е промоција и зголемување на примената на био-базирани решенија од мал обем
Зголемените цени на синтетички ѓубрива на глобално ниво, пропратени од зголемените цени на храната генерално, се клучните пазарни двигатели што го поттикнуваат растот на пазарот. Според извештајот на SNS
  Во септември 2023 година се одржа трето издание на Climate Smart Food Digital Summit, организиран од страна на Food Navigator Europe. За време на самитот, експертите разговараа на
  Истражувачка студија долга 65 години потврди дека минералните ѓубрива се клучни за поддршка на одржливо земјоделство со минимално влијание врз животната средина. Студијата спроведена во истражувачкиот центар Ханингхоф
  Прехранбените системи се дефинираат како „интегрирана целина чиишто суштински својства произлегуваат од интеракција помеѓу нејзините делови“. Во поширока смисла под прехранбени системи се подразбираат сите сектори, засегнати страни,
  Под поимот емисија на стакленички гасови од земјоделството се подразбира емисијата на различни гасови во атмосферата како резултат на земјоделските активности. Зголемената концентрација на овие гасови предизвикува заробување