Archive

Назад кон почетна
Временска Прогноза

Тридневна временска прогноза (30.10.2021)

Тридневна временска прогноза за Македонија, 30 октомври – 1 ноември 2021 година Сабота 30.10.2021: Претежно сончево со слаб до умерен ветер претежно од југоисточен правец. Максималните температури нема многу да се менуваат,

Здрава храна

Карфиолот – здрав, хранлив и нискокалоричен прилог на секое јадење

  Карфиолот многумина го сметаат за една од најздравите намирници, и навистина постојат неколку причини зошто е тоа така. Овој зеленчук е корисен поради неговата посебна комбинација од антиоксиданти (фитохемикалии

Вести Национална Политика

Обука за индивидуални производители од областа на лозарството и винарството од општина Гази Баба

  Во рамки на проектот „Подобрување на квалитетот на јаките алкохолни пијалоци преку воведување на напредна технологија на дестилација“, кој УКИМ Земјоделски институт моментално го спроведува, а кој е финансиран

Вести Финансии

Антонио Аргир унапреден на нова менаџерска позиција во НЛБ Групацијата

    Надзорниот одбор на НЛБ Банка АД Скопје на 98. седница назначи и потврди промени во раководството на Банката. По шестгодишно успешно управување со Банката, актуелниот Претседател на Управниот

Вести

ОТВОРЕН ПОВИК ЗА МЛАДИ: Аплицирај со идеја за дигитално решение за надминување на последиците од КОВИД Пандемијата!

  Македонско Американската Алумни асоцијација во соработка со Сеавус Акцелератор, а со поддршка на Американската Амбасада во Скопје организираат Повик – Предизвик на тема: Надминување на последиците од КОВИД Пандемијата.

Вести

Австралија нема да го поддржи глобалното ”Ветување за метанот”

  Емисиите на метан, што доаѓаат од природниот гас, рудниците за јаглен и говедата и овците, се втората најголема причина за климатските промени, веднаш зад јаглерод диоксидот (CO2). Австралија нема

Култури

Регулирање на температура во производство на расад со помош на подно греење

    За време на зимскиот период започнува процесот на создавање на расад. Раното создавање на расад овозможува продолжување на сезоната и рана берба, односно овозможува продажба на производите кога

Временска Прогноза

Тридневна временска прогноза (29.10.2021)

Тридневна временска прогноза за Македонија, 29  – 31 октомври 2021 година Петок 29.10.2021: Претежно сончево со слаб до умерен ветер од југоисточен правец.  Температурите ќе бидат без поголеми промени и

Вести Национална Политика

Конференција „Економско јакнење на жените од руралните средини во контекст на одржлив систем за обезбеденост со храна“

    Зголемување на соработката за активно промовирање на позитивни примери на родова рамноправност и економско јакнење (посебно во делот на рушење на традиционалните норми и еднаков пристап на мажите

Вести Национална Политика

Потребни се нови политики кои ќе овозможат одржлив развој на македонското земјоделство и прехранбена индустрија

      На конференцијата организирана од М6 Едукативниот центар, во партнерство со Амбасадата на Република Италија, посветена на градење отпорни и одржливи земјоделско-прехранбени системи на земјите од Западен Балкан