Цените на храната во светот се зголемија за 20 отсто во февруари, најмногу поради поскапувањето на растителните масла и млечните производи, објави Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО).
Индексот на цените на храната на ФАО беше во просек 140,7 поени во февруари, што е за 3,9 отсто повеќе од јануари, 20,7 отсто повеќе од претходната година и за 3,1 повеќе отколку во февруари 2011 година.
Според ФАО, цената на растителните масла се зголеми за 8,5 отсто во однос на претходниот месец и достигна нов рекорд, додека големиот пораст на индексот на цените на зеленчукот беше резултат на зголемената побарувачка на пазарот, но се совпадна и со повеќе фактори како што се намален извоз на палмово масло од Индонезија, послабо производство на соја во Јужна Америка, но и помал извоз на сончогледово масло поради нарушувања во регионот на Црното Море.
Индексот на цените на млекото во февруари е во просек повисок за 6,4 отсто во однос на јануари, додека цените на житарките се за три отсто повисоки од претходниот месец.
Светските цени на пченицата поскапеа за 2,1 отсто, на оризот за 1,1 отсто, а на месото за 1,1 отсто.
Додека се зголемија цените на свинското месо, цените на овците и живината паднаа, делумно поради големите извозни залихи во Океанија и намалениот увоз од Кина по завршувањето на пролетниот фестивал.
Цената на шеќерот падна за 1,9 отсто поради поволните изгледи за производство во големите земји извозници како Индија и Тајланд, како и поради подобрените услови за раст во Бразил.
Индексот на цените на храната на ФАО ги мери просечните цени во текот на месецот, така што мерењето во февруари само делумно ги вклучува пазарните ефекти кои произлегуваат од конфликтот во Украина.
ФАО, исто така, објави извештај за понудата и побарувачката на житни култури, со прелиминарна прогноза за светското производство на жита во 2022 година, во која се наведува дека глобалното производство на пченица ќе се зголеми на 790 милиони тони, со очекувани високи приноси и големо засадување во Северна Америка и Азија.