Шеќерот со намалени глобални цени

Шеќерот со намалени глобални цени

 

ФАО индексот на цените на шеќерот за декември во просек изнесуваше 116,4 поени, што е намалување за 3,1 % во однос на ноември со петмесечен пад на цените.

Декемврискиот пад ја одрази загриженоста за влијанието на варијантата Омикрон од Ковид-19 врз глобалната побарувачка за шеќер по продолжувањето на мерките за ограничување во многу региони. За намалување на светските цени на шеќерот во декември придонесоа и слабеењето на бразилскиот реал во однос на американскиот долар и пониските цени на етанолот.

За целата година, индексот на цените на шеќерот на ФАО во просек изнесуваше 109,3 поени, што е за 29,8 поени (или 37,5 %) повеќе од 2020 година и највисоко од 2016 година. зголемување на цените.

ФАО цени шеќер

Извор: ФАО

ФАО цени шеќер

Извор: ФАО

ФАО цени шеќер

Извор: ФАО

 

Фото: Pixabay

Законски е забрането неовластено преземање на содржини од МојаФарма.мк без наведување на извор на информацијата, цитат и пренесување на линк до оригиналната страница. МојаФарма.мк може да покрене соодветна постапка за заштита на своите права пред надлежен орган.

Категории: Пазари, Слајдер