Француските ресторани ќе мора да го докажуваат потеклото на месото

Француските ресторани ќе мора да го докажуваат потеклото на месото

 

 

Од 1 март, рестораните кои служат јадења од пилешко, свинско и јагнешко месо мора да покажат каде била одгледувана и заклана стоката, соопшти француското министерство за земјоделство.

Покрај тоа, тие ќе треба да наведат дали месото било свежо или е замрзнато или чувано во фрижидер.

Овие податоци се задолжителни за говедското месо уште од 2002 година.

Во случајот со пилешкото, свинското и јагнешкото, ова било случај само со месото што се продава во супермаркетите и месарниците.

Новата регулатива доаѓа како одговор на зголемениот интерес на потрошувачите за потеклото на храната.

Но, тоа е исто така насочено кон создавање притисок за зголемување на домашната потрошувачка на месо во места како што има училишни ресторани.

Во моментов, половина од месото што се служи во француските училишни мензи доаѓа од странство, соопштило Министерството.

 

Извор: Politico

Категории: Вести