Tag "Свињарство"

Назад кон почетна
Слајдер Сточарство

Ретроспектива: 10 најчитани објави од областа сточарство

  Во серијалот најчитани објави во 2021 (по категорија), денес ќе се осврнеме на областа сточарство. Со какви предизвици се соочуваше сточарството во 2021? Какви совети споделивме со Вас? Едукативните

Сточарство

Какво е влијанието на храната со вкус на млеко кај маториците?

  Кинески истражувачи откриле дека сточната храна во која има додаден вкус на млеко влијае врз продуктивноста и здравјето на оплодените маторици. Иако уште од 1960 година се додаваат адитиви

Сточарство

Опасност од појава на Едемска болест при одвојување на прасињата од доење и започнување исхрана со цврста храна

  Едемска болест е заболување кое се јавува кај прасињата кои што се во процесот на одвојување од мајката доилка. Распространета е низ целиот свет и претставува болест која може

Сточарство

Зошто рактопаминот некаде е забранет, а некаде се користи – Сѐ за контроверзниот адитив за производство на месо

  Рактопамин е адитив кој се користи во исхраната на домашните животни кои што наменски се одгледувани за производство на месо. Наменет е за зголемување на ефикасноста во конверзија на

Вести

АХВ носител на националните активности на кампањата на ЕФСА за африканската чума кај свињите

  Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), како контакт точка на Европската агенција за безбедност на храната (ЕФСА), втора година е носител на националните активности од регионалната кампања на ЕФСА