Владата на Србија ги замрзна цените на основните прехранбени производи

Владата на Србија ги замрзна цените на основните прехранбени производи

 

Владата на Србија донесе одлука за ограничување на цената на основните прехранбени производи: шеќер кристал, брашно од типот Т-400, сончогледово масло за јадење, шунка и свинско млеко со 2,8 отсто млечна маст на нивото од 15 ноември 2021 година и се закани со казни во случај на повлекување на производите од пазарот.

Ограничувањето на цената е поставено за да се отстранат штетните последици и да се спречат нарушувања на пазарот. Ова нема да се однесува на намалените цени (продажби, сезонски попусти или промотивни распродажби) доколку важеле на 15 ноември 2021 година, туку на редовните, односно цените пред намалувањето, соопшти Владата на Србија.

Одлуката, ќе се применува за период од 60 денови и предвидува производителите да не смеат да ги испорачуваат овие производи во количини помали од просекот во изминатите 12 месеци.

 

Извор: GlasAmerike

Категории: Вести