Лошите временски услови, клучен фактор во високата цена на шеќерот!

Лошите временски услови, клучен фактор во високата цена на шеќерот!

 

ФАО индексот на цената на шеќерот во мај просечно достигна 106,7 поени, што е за 6,8 поени повеќе (6,8 проценти) од април, што претставува второ последователно месечно зголемување и највисоко ниво од март 2017 година. Зголемувањето на меѓународните понуди за цените на шеќерот беше најмногу поврзано со одложувањата на жетвата и загриженоста од намалените приноси на земјоделските култури во Бразил, кој е најголемиот светски извозник на шеќер, бидејќи пролонгираните аридни временски услови влијаеја на развојот на земјоделските култури.

Дополнителен фактор беа и повисоките цени на суровата нафта и понатамошното зајакнување на бразилската валута реал во однос на американскиот долар, кој има тенденција да ги ограничи пратките од Бразил. Големиот извоз на количини од Индија, сепак, придонесе за ублажување на напливот на цените и спречи поголеми месечни зголемувања на цените.

 

ФАО цени

Извор: ФАО

ФАО цени

Извор: ФАО

Шеќери

Извор: ФАО

 

Автор: м-р Благоја Муканов

Законски е забрането неовластено преземање на содржини од МојаФарма.мк без наведување на извор на информацијата, цитат и пренесување на линк до оригиналната страница. МојаФарма.мк може да покрене соодветна постапка за заштита на своите права пред надлежен орган.

Категории: Пазари