Најлонските ќеси од 1. декември ќе чинат 15 денари

Најлонските ќеси од 1. декември ќе чинат 15 денари

 

Од 1. декември (среда) се забранува употребата на пластични ќеси во Македонија. Повеќе нема да се произведуваат пластичните кеси, а биоразградливите ќе се наплаќаат по 15 денари.

На овој начин треба да се обесхрабрат граѓаните да ги купуваат кесите, кои ја загадуваат околината. Имено на ваквиот потег му претходеа законските измени од септември.

За средствата од продадените пластични ќеси, трговците ќе мора да водат евиденција по квартали, а надоместоците ќе треба да ги уплаќаат на посебна сметка на органот за животна средина.

 

Категории: Вести