Цената на шеќерот со благ пораст, но стабилна!

Цената на шеќерот со благ пораст, но стабилна!

 

ФАО индексот на цената на шеќерот во просек во јуни достигна 107,7 поени, благ пораст од 0,9 поени (0,9 проценти) во однос на мај, што претставува трето последователно месечно зголемување и најголемо повеќегодишно зголемување на цената. Влијанието на неповолните временски услови врз приносот на земјоделските култури во Бразил, најголемиот извозник на шеќер во светот, изврши притисок врз цените. Неодамнешното зголемување на цените на суровата нафта и цената на бразилскиот реал во однос на американскиот долар во јуни придонесоа за дополнително зголемување на светските цени за шеќер. Повисоките цени на енергијата имаат потенцијал да ги поттикнат производителите во Бразил да го пренасочат дробење на шеќерната трска кон производството на етанол, додека посилната валута има тенденција негативно да влијае на извозот. Од друга страна, добрите изгледи за производство и извоз во Индија делумно го неутрализираа севкупниот нагорен притисок врз глобалните цени на шеќерот и спречија поголеми месечни зголемувања.

Цената на шеќерот со благ пораст

Извор: ФАО

Цената на шеќерот со благ пораст

Извор: ФАО

Цената на шеќерот со благ пораст

Извор: ФАО

 

Автор: Марио Петковски

Законски е забрането неовластено преземање на содржини од МојаФарма.мк без наведување на извор на информацијата, цитат и пренесување на линк до оригиналната страница. МојаФарма.мк може да покрене соодветна постапка за заштита на своите права пред надлежен орган.

 

Категории: Вести, Пазари