По повод Светскиот ден на безбедноста на храната 7 јуни 2021 година, Регионалната канцеларија на ФАО за Европа и Централна Азија и Регионалната канцеларија на СЗО за Европа ги покануваат сите заинтересирани чинители во регионот да разговараат за безбедноста на храната во контекст на одржливи системи на храна и потребни активности за решавање на прашањата за безбедноста на храната во интерфејсот меѓу човекот и животната средина за да се обезбеди „безбедна храна сега за здраво утре“.
Еволутивниот контекст на производство, трговија и потрошувачка на храна го предизвикува начинот на управување со ризиците за безбедност на храната и достапноста на безбедна и храна со доволно хранливи состојки за сите.
Неопходно е итно дејствување во сите фази на синџирите на исхрана со системски пристап за да се заштити здравјето на луѓето, животната средина, економиите и културите. Безбедноста на храната е составен дел од одржливите системи на храна и тоа е прашање што бара акција и соработка помеѓу различни сектори, групи на засегнати страни и земји.
За да се разберат и намалат ризиците за безбедност на храната, треба да се воспостават превентивни мерки и соодветни механизми за одговор. Ова бара темелно испитување на врските помеѓу здравјето на луѓето, животните и растенијата за да се спречат ризиците од синџирот на исхрана и да се поттикнат активности од јавниот и приватниот сектор.
Настанот посветен на Светскиот ден на безбедноста на храната ќе го отвори Владимир Рахманин, помошник на генералниот директор на ФАО и регионален претставник и Ханс Анри П. Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, што ќе биде проследено со главниот говор на Делија Грејс Рендолф, професор по системи за безбедност на храна Институт за природни ресурси, Универзитет во Гринич, а потоа ќе следи и експертска панел дискусија.
Придружете се на дискусијата од 11: 00– 12:30 часот.
Церемонијата ќе се пренесува во живо на YouTube на англиски јазик, исто така може да се следи на Zoom на англиски и руски јазик.
Фото: Impodays
За повеќе информации посетете го линкот:
http://www.fao.org/europe/events/detail-events/en/c/1400542/