НВО: Oстатоци од пестициди во две третини од неорганските зеленчук и овошје

НВО: Oстатоци од пестициди во две третини од неорганските зеленчук и овошје

 

 

Невладината организација „Идни генерации“, која редовно го испитува присуството на пестициди во овошјето и зеленчукот наменети за консумирање, изразува жалење за постоењето на вакви остатоци во речиси две третини од неорганското овошје, зеленчук и житарици, јави дописникот на МИА.

Невладината организација, која го заснова својот извештај на податоците обезбедени од Генералниот директорат за конкуренција, потрошувачки прашања и спречување измами (ДГЦЦРФ), го поздрави напорот направен од институцијата за да се „придвижи напред во транспарентноста“, обезбедувајќи резултати за 2020 година на примероци за кои сега јасно се прави разлика помеѓу органските растенија и оние „од земјоделството користејќи синтетичка хемија“. ДГЦЦРФ, исто така, објавува резултати не само за остатоци над „граничната квантификација“, односно за кои лабораториите можат да ја дадат концентрацијата, туку и оние над „границата за откривање, но не и квантифицирана“. „Ова сега овозможува поцелосно да се види присуството на остатоци од пестициди во храната од растително потекло, што досега беше потценувано“, велат од Идни генерации.

Така, според анализата на невладината организација, која се базира на податоците на ДГЦЦРФ, 45,9 отсто од сите примероци, органски и неоргански, откриваат остатоци од пестициди над границата за квантификација. „Државата вообичаено претходно комуницираше за оваа единствена бројка“, подвлекува здружението. Портпаролот на здружението Франсоа Вејлер беше изненаден за време на брифингот со новинарите дека две години „нема владина комуникација за овие бројки од ДГЦЦРФ“.

Процентот се зголемува на 54,5 отсто кога се земаат предвид само неорганските производи каде што се откриени остатоци над границата за квантификација и на 63,1 отсто за остатоци во неоргански производи над границата за откривање. Новиот работен метод на ДГЦЦРФ во моментов не дозволува овие бројки да се споредуваат со текот на времето.

„Извештајот не се однесува на проценка на ризикот“, рече Франсоа Вејлер, тоа е сложен процес кој бара познавање на изложеноста на потрошувачите. Но, „луѓето сакаат да јадат храна што не содржи опасни хемикалии“, додава тој. Последица на ова истражување: НВО Идни генерации повикува на „итен план за намалување на употребата на пестициди“ и „зголемена поддршка за органското земјоделство“.

Невладината организација изразува жалење поради усвојувањето на одложувањето од страна на Европската комисија на објавувањето на новата регулатива „за одржлива употреба на пестициди“, под „притисок“, според неа, „од земјоделските синдикати како францускиот ФНСА и позицијата на државите како Франција“.

 

Извор: MИА

 

Категории: Вести, Слајдер