ЕУ Земјоделска политика

Назад кон почетна
ЕУ Земјоделска политика

Новиот министер за земјоделство на Германија, на својот прв ЕУ состанок ја потенцираше важноста од заштита на шумите

  На своето прво присуство во Советот на Европа (Agrifish EU council), новиот министер за земјоделство на Германија, Џем Оздемир, се претстави како поборник за заштита на климата и благосостојба

ЕУ Земјоделска политика

Франција и Австрија бараат од Брисел да развие ЕУ стратегија за протеини од растително потекло

  Францускиот и австрискиот министер за земјоделство потпишаа заедничка декларација за зајакнување на производството на растителни протеини како што се соја, мешунки и маслодајни семиња во ЕУ и зголемување на

Вести ЕУ Земјоделска политика

Сточарството во ЕУ – Правила, стратегии и законски рамки за добросостојба на животните

Како котираат ЕУ и нејзините земји-членки во однос на добросостојба на животните во сточарството и што се прави на политички план? Во оваа објава се осврнуваме на некои од клучните

ЕУ Земјоделска политика

(Анкета) Колку европејците имаат доверба во својата прехранбена индустрија?

  Ние сме она што јадеме. Но, колку европејците имаат доверба во својата прехранбена индустрија? EIT Food TrustTracker® е годишно анкета која ги мери овие параметри. Истражувањето се потпира на

ЕУ Земјоделска политика

Факти и бројки: Како се движеше развојот на земјоделството во последниве 20 години на глобално ниво?

Глобалната додадена вредност генерирана од земјоделството, шумарството и риболовот порасна за 73 проценти помеѓу 2000 и 2019 година, достигнувајќи 3,5 трилиони американски долари во 2018 година. Ова претставува зголемување од

Вести ЕУ Земјоделска политика

Во Англија потврден случај на птичји грип на мала живинарска фарма

    Високо патоген птичји грип тип Х5 се појави на мала живинарска фарма во централна Англија, потврди британското Министерство за земјоделство. Птичјиот грип е откриен на фарма во близина

Вести ЕУ Земјоделска политика

Комисијата додели 2 милиони евра грант од ЕУ фондовите за производство на синтетичко месо

  Европската комисија, оспорена од италијанските Европратеници, застана во одбрана на одлуката за доделување 2 милиони евра од Фондот за закрепнување на ЕУ за проект кој се занимава со истражување,

Вести ЕУ Земјоделска политика

Новитетите во стратегијата „Од фарма до вилушка“ на ЕУ ќе го подобрат квалитетот на храната и ќе го направат нејзиното производство поодржливо

  Европратениците ги презентираа плановите за реструктуирање на прехранбениот систем на ЕУ, за производство на поздрава храна, обезбедување безбедна храна за сите, праведен приход за земјоделците и намалување на еколошкиот

Вести ЕУ Земјоделска политика

Во 2020 преку ИПАРД програмата исплатени само 357 милиони денари

  Во 2020 преку ИПАРД програмата во која Европската унија, заедно со помало учество од државата, доделува грантови за македонското земјоделство. Вкупно биле исплатени само 357 милиони денари, односно 5,8

Вести ЕУ Земјоделска политика

Најновиот извештај на Европска Комисија: ,,Потребни се стратегиски планови за финансиска поддршка и развој на земјоделството”

  Според најновиот извештај на Европската комисија,  нашата земја забележува умерен напредок во одредени области, но и значајни слабости во поглед на менаџментот со јавните финансии и мерките за издигнување