Млечните производи со повисока цена од минатиот месец

Млечните производи со повисока цена од минатиот месец

 

ФАО индексот на цените на млечните производи за декември во просек изнесуваше 128,2 поени, што е за 1,8 % повеќе од ноември и 17,4 % над неговата вредност за овој период минатата година. Во декември, глобалните цени за путер и млеко во прав продолжија да се зголемуваат, поткрепени со високата глобална побарувачка за увоз, заедно со намалените резерви за извоз, што произлегуваат од намаленото производство на млеко во Западна Европа и Океанија.

И покрај ниското производство на млеко, производството на сирење во Западна Европа се зголеми бидејќи производителите претпочитаа сирење наместо алтернативни млечни производи, што предизвика маргинален пад на цените на сирењето. Во 2021 година, индексот на цените на млечните производи на ФАО во просек изнесуваше 119,0 поени, што е за 17,2 поени (16,9 отсто) повеќе од 2020 година, што ја одразува одржливата побарувачка за увоз во текот на целата година, особено од Азија, и тесните залихи за извоз од водечките региони за производство.

ФАО

Извор: ФАО

ФАО

Извор: ФАО

ФАО

Извор: ФАО

 

Законски е забрането неовластено преземање на содржини од МојаФарма.мк без наведување на извор на информацијата, цитат и пренесување на линк до оригиналната страница. МојаФарма.мк може да покрене соодветна постапка за заштита на своите права пред надлежен орган.

Фото: Pixabay

Категории: Пазари, Слајдер