Нови покачувања на цените на житариците на светските пазари

Нови покачувања на цените на житариците на светските пазари

 

 

ФАО Индексот на цените на житните култури во просек изнесуваше 144,8 поени, што е за 3,0 % повеќе во однос на јануари и 14,8 % од минатата година. Во февруари, цените на сите главни житни култури се зголемија од нивните соодветни вредности минатиот месец.

Светските цени на пченицата се зголемија за 2,1 отсто, што во голема мера ги одразува новите глобални несигурности за снабдување во нарушени услови во регионот на Црното Море кои потенцијално би можеле да го попречат извозот од Украина и Руската Федерација, два главни извозници на пченица. За 4,7 % пораснаа и извозните цени на крупното жито. Светските цени на пченката се зголемија за 5,1 % за период од еден месец, поткрепени со комбинација на постојани грижи за состојбата на земјоделските култури во Аргентина и Бразил, зголемените цени на пченицата и неизвесноста во однос на извозот на пченка од Украина, кој е исто така главен извозник. Помеѓу другите крупни житарки, извозните цени на просото и јачменот исто така се повисоки од месец на месец, со зголемување од 5,9 и 2,7 %, соодветно.

Извор: ФАО

Извор: ФАО

Извор: ФАО

 

 

Категории: Пазари, Слајдер