Нов историски максимум на цените на растителните масла

Нов историски максимум на цените на растителните масла

 

 

 

ФАО индексот на цените на растителното масло во просек изнесуваше 201,7 поени, што е за 8,5 % повеќе за месечно и означува ново рекордно високо ниво.

Континуираното покачување нана цените најмногу произлезе од растот на цените на маслото од палма, соја и сончоглед. Во февруари, меѓународните цени на палминото масло се зголемија втор месец по ред поради одржливата глобална побарувачка за увоз што се совпадна со намалената достапност за извоз од Индонезија, водечки светски извозник на палмино масло. Во меѓувреме, светските цени на сојата продолжија да растат поради влошените изгледи за производство на соја во Јужна Америка.

Меѓународните цени на сончогледовото масло, исто така, значително се зголемија, поткрепени со загриженоста поради нарушувањата во регионот на Црното Море, што потенцијално би можело да го намали извозот. Зголемените цени на суровата нафта, исто така, му дадоа поддршка за зголемување на цените на растително масл0.

 

Извор: ФАО

Извор: ФАО

Категории: Пазари, Слајдер