До 1.000 евра месечно со одгледување на корнишони

До 1.000 евра месечно со одгледување на корнишони

 

Одгледувањето корнишони во Србија е една од најпрофитабилните активности во земјоделството. Пред неколку години нивното масовно производство започна во соработка со германски компании на кои им е потребен овој производ, но го немаат.

Земјоделците треба да обезбедат само земја и вода, а сè друго зависи од подизведувачите кои обезбедуваат саден материјал, сигурна поставеност и добра цена. Светлана Новичиќ и нејзиниот сопруг го засадија овој зеленчук за прв пат оваа година, а жетвата е во полн ек.

„Ги засадивме пролетта и по неколку месеци, веќе дојде првата жетва. Она што ги разликува корнишоните е големата количина, бидејќи тие раѓаат како од вода. Може да се соберат околу 180 килограми дневно. Она што е специфично е дека треба редовно да се собираат, бидејќи ако доцнат само неколку часа, тие растат и одат во втора класа, а првата најдобро се пласира на германскиот пазар. Колку повеќе се берат, толку повеќе раѓаат“, изјавила за „Рина“ Светлана Новичиќ.

Благодарение на корнишоните, повеќе од 400 домаќинства во областа Чачак ќе остварат сигурен приход, кој изнесува неколку илјади евра. Целата работа трае околу три месеци, а Светлана очекува дека одгледувањето корнишони ќе продолжи и следната година.

„Големо олеснување е кога знаете дека сè што ќе соберете ќе продадете. Заработката е повеќе од солидна и, што е најважно, безбедна. Јас и мојот сопруг не сме вработени и ова беше една од најдобрите одлуки што ги донесовме”, вели Светлана.

Германската компанија досега набавуваше корнишони од Турција, но долгото патување и високите транспортни трошоци го преместија местото на купување во Македонија, која не може да произведе доволни количини. Затоа, производството на корнишони го организираше компанијата „Глобал систем кооператива“, која склучи договори со земјоделски производители во Србија.

 

Фото: www.indexbox.io

Категории: Вести