Со нов електронски систем ќе се работи на рамномерен регионален развој

Со нов електронски систем ќе се работи на рамномерен регионален развој

Се одржа завршниот промотивен настан на кој беше претставен “Системот за рамномерен регионален развој“ што се изработи во рамките на проектот “Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој” во Клубот на пратениците во Скопје.

На настанот, во живо, беше претставена функционалноста и можностите на електронскиот систем за координација во планирање, спроведување, мониторинг и евалуација на политиката за рамномерен регионален развој „СиРеРа“.

Проектот го спроведува Кабинетот на Заменик претседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжен за економски прашања и координација на економски ресори и Амбасадата на Швајцарија во Република Северна Македонија преку Швајцарската агенција за соработка и развој, а во континуитет е поддржан од Министерствот за животна средина и просторно плaнирање и Министерството за локална самоуправа.
На средбата свои обраќања имаа вицепремиерот Фатмир Битиќи, министерот за локална самоуправа Горан Милевски и амбасадорката на Швајцарија во нашата држава, Н.Е. Сибил Сутер Техада.

„Започнувајќи од крајот на 2017 година, Кабинетот на Заменик претседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжен за економски прашања и координација на економски ресори и Министерството за локална самоуправа, во соработка со Амбасадата на Швајцарската конфедерација во Република Северна Македонија и нивната Агенција за развој и соработка (SDC), заеднички започнаa со имплементација на проектот за Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој, кој еве, сега, успешно се приведува кон крај. Чест ми е да го промовираме овој значаен проект и официјално да извршиме примопредавање на Министерството за локална самоуправа. Проектната единица започна со работа во јули 2018 година и денес, после скоро 3 години на подготовка, изработка и операционализација на планираните активности, може да се каже дека Република Северна Македонија добива одлична алатка за следење на политиката на рамномерен регионален развој, а тоа е системот sirera.mk“, објасни Вицепремиерот Битиќи.

Амбасадорката на Швајцарската Конфедерација, Н.Е. Сибил Зутер Техада изрази задоволство што е извршена промоција на новиот дигитален систем sierra.mk и посочи дека очекува со системот да се подобри институционалната комуникација и координација и процесот на планирање, имплементирање и мониторинг на политиките за рамномерен регионален развој, кои беа развивани со поддршка од Швајцарија. Рамномерниот регионален развој е витален за доброто на сите граѓани, особено ранливите категории кои живеат во рурални и неразвиени региони во земјата.