Франција и Австрија бараат од Брисел да развие ЕУ стратегија за протеини од растително потекло

Франција и Австрија бараат од Брисел да развие ЕУ стратегија за протеини од растително потекло

 

Францускиот и австрискиот министер за земјоделство потпишаа заедничка декларација за зајакнување на производството на растителни протеини како што се соја, мешунки и маслодајни семиња во ЕУ и зголемување на самодоволноста на ЕУ.

Ковид-19 пандемијата дополнително ја зајакна „отпорноста“ на европското земјоделство, кое беше во можност да обезбеди „доволна, безбедна, достапна и висококвалитетна храна“, се вели во декларацијата.

Но, потенцијалот на земјоделството сè уште не е целосно искористен бидејќи ЕУ сè уште зависи од увозот од трета земја за растителни протеински производи, рекоа францускиот министер за земјоделство Жулиен Денорманди и неговата австриска колешка, Елизабет Кестингер, во соопштението за печатот објавено во понеделникот (20 декември), по нивното потпишување на заедничка декларација минатиот петок (17 декември).

Во својата декларација, двајцата министри потсетуваат на големиот потенцијал на производството на протеини од растително потекло и на високото ниво на техники и стандарди за растително производство во ЕУ, особено во споредба со оние на трети земји. Поттикнувањето на производството на протеини од растително потекло во Европа ќе и овозможи на ЕУ да биде во чекор со справување со еколошките и климатските предизвици, додаваат тие.

Таквата посветеност би била конзистентна со пакетот „Fit for 55“ на ЕУ, според кој Европската комисија има за цел намалување на емисиите за 55% до 2030 година. Исто така, ќе се усогласи со стратегијата на ЕУ „Од фарма до вилушка“, која се стреми да ја направи храната на блокот поздрава и поодржлива.

Во заедничката декларација, Франција и Австрија, исто така, ја повикуваат Европската комисија да развие европска стратегија заснована на извештајот на извршната власт за 2018 година за развој на план за производство на растителни протеини во ЕУ.

Според министрите, ова би вклучило зајакнување на домашното производство, со цел да се исполнат стандардите на ЕУ, истовремено скратувајќи ги транспортните патишта на преработувачката индустрија, како и локалните и регионалните синџири на снабдување.

Декларацијата, исто така, повикува на поголем акцент на одгледувањето растенија со цел „да придонесе протеинските култури да се направат погодни за иднината“ – нешто што француската влада исто така рече дека ќе биде дел од „третата земјоделска револуција“ која ќе помогне во изградба на Франција онаква каква што треба да биде до 2030 година.

 

 

Истражување и иновации

Франција и Австрија, исто така, ја истакнаа важноста од промовирање на истражувања и иновации во полето на производство на растителни протеини, особено преку транснационални истражувачки програми како што е „Хоризонт Европа“, истражувачката програма на ЕУ со буџет од 95,5 милијарди евра за 2021-2027 година.

Двајцата потписници изјавија и дека „таквите заложби значително ќе придонесат за градење на европска стратешка автономија во отворена економија“.

Со нивната заедничка декларација, Франција и Австрија се надеваат дека ќе поттикнат поблиска соработка меѓу земјите на ЕУ со цел да се овозможи „подоброто економско структуирање“ на секторот на растителни протеини на европско ниво.

Преместувањето на производството на растителни протеини во Европа би било „од огромно значење“, според францускиот министер за земјоделство, кој исто така ги нагласи „еколошките придобивки од овие култури“ и нивната улога во суверенитетот на храната.

 

Извор: EURACTIV