Едукација

Назад кон почетна
Вести Едукација Зелен развој Иновации Слајдер

Примена на дигитални технологии за одржливи системи за храна и одржливо земјоделство

  Спроведена еднодневна работилница Во организација на Здружението Платформа за Зелен Развој со поддршка на Земјоделскиот факултет при Универзитетот ,,Гоце Делчев” во Штип и АгФутура Технологии на 13.06.2023 година се

Вести Едукација Слајдер

Агро-наука и пракса (АНП 2023)

  Во изминатите шеснаесет години, Земјоделскиот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип даде значаен придонес во развојот на земјоделскиот сектор, како во Република Северна Македонија, така и во поширокиот

Едукација Слајдер

(Видео) Дали можеме да создадеме „совршена“ фарма?

    Тенденциите за ефикасно земјоделство постојат колку што постои самото земјоделство. Идеалот за создавање на „совршена“ фарма континуирано се проткајува низ цела историја на постоењето на земјоделството. Како започнало

Едукација Култури

Нега на расад

  За постигнување висок квалитет на расадот од зеленчук важно е навремено и прецизно да се применуваат мерките за нега. Потребно е внимателно да се следат параметрите во заштитениот простор

Едукација Рурален развој

Период на сеидба на пченица – Се што треба да знаете

Карактеристично за овој период е тоа што претставува оптимален период за сеидба на пченица. Правилно донесени одлуки се клучните фактори за профитабилно производство на пченица. Агротехничките операции за достигнување на

Едукација Производство

Што се биостимулатори и каква е нивната улога во модерното земјоделство?

  Биостимулаторите како концепт се присутни во земјоделското производство уште од дамнешни времиња. Старите Египќани ваделе алги од реката Нил, со цел да ја изменат и збогатат структурата на почвата.

Едукација

Што се земјоделски екстензии и како може да го унапредат вашиот агро-бизнис?

  При отпочнување со мал агробизнис, секогаш од голема корист е иницијалната помош од стручни лица. Кога велиме помош, не мислиме само на финансиска помош. Советите од експерти од областа

Едукација Култури

Корисни предатори – Стеници

  Стениците претставуваат голема група на инсекти кои што се распространети низ целиот свет и до денеска се познати околу 25 илјади видови. Адаптирани се да живеат во повеќе средини

Едукација

Како се создава град и како функционира засејувањето на облаци со сребро јодид?

  Една од најтешките природни непогоди кои можат целосно да го загрозат земјоделското производство претставува паѓање на град, односно паѓање на ледени топки со пречник од 5 до 50 милиметри.

Едукација Култури

Кои Златооки инсекти се најкомерцијално употребувани како корисни предатори?

  Златооките се голема група на инсекти кои што природно ги населуваат просторите на Северна Америка и Европа. Речиси сите инсекти од оваа група имаат неверојатно слични карактеристики. Единствен начин