Национална Политика

Назад кон почетна
Вести Национална Политика

Нема потреба од активирање на државните резерви пченица

    Во моментов нема поголемо нарушување на пазарот, поради што нема ниту потреба од активирање на државни резерви пченица, рече денеска државниот советник во Министерството за земјоделство, шумарство и

Вести Национална Политика

Собранието разгледа повеќе предлог-закони за кои дополнително ќе се гласа – Можни измени и дополнувања и во законот за земјоделство и рурален развој

    Македонското Собрание, во рамки на 50-тата седница, разгледа повеќе точки од дневниот ред. За нив ќе се гласа дополнително зашто повеќето пратеници беа отсутни, поради обука надвор од

Вести Национална Политика Слајдер

Со подобрување на новиот Закон за води до целосна заштита на овој природен ресурс

    Нацрт-законот за води отвора поголеми можности за заштита на водните ресурси откако Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) вклучи граѓански организации и експерти од Алијансата „Разбистри

Вести Национална Политика

ДЗС: Во третиот квартал откупот и продажбата на земјоделски производи минимално зголемени во однос на лани

    Според податоците од Државниот завод за статистика (ДЗС), во третото тримесечје од 2021 година, откупот и продажбата на земјоделски производи  изнесува  4 978 219 илјади денари и во

Вести Национална Политика

„Open Balkan ID“ за слободен пристап до пазарот на труд и за олеснување на увозот

  Делегација на Р. С. Македонија предводена од заменик-министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски учествуваше на работниот состанок на кој вчера и денеска се работеше на подготовка на

Вести Национална Политика

Започна откупот на тутунот, се очекува минимална цена од 220 денари

    Од денес стартува откупот на тутунот од годинашнава реколта. До 13 ноември траеше заверувањето на мострите тутун, а од денес на сите девет откупни претпријатија треба да ја

Вести Национална Политика

ФАО: Обезбедување рурален развој преку подобар пристап до земјиште за жените од Западен Балкан

    Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите Нации (ФАО) и Германското друштво за меѓународна соработка (ГИЗ) во соработка со Меѓународната унија на нотари денеска на онлајн конференција  „Родова

Вести Национална Политика

Домашниот леб сè повеќе зависен од увозна пченица

  Оваа година во Пелагониското поле, засеаните површни на пченица ќе бидат 20 % помалку во однос на лани, објави МРТВ. Како  причини за послабиот интерес за одгледување на оваа

Вести Национална Политика

МЗШВ: Известување на распоред за одржување на обука и полагање на испит за добивање на лиценца за процена на тутун

  Се известуваат кандидатите кои согласно Законот за тутун, производи од тутун и сродни производи исполнуваат услови за полагање на испит за добивање на лиценца за процена на необработен тутун

Вести Национална Политика

Бектеши: Нема да има никакви рестриктивни мерки за граѓаните и компаниите

  Во траење од 30 дена Владата донесе одлука за прогласување на кризна состојба во снабдувањето со електрична енергија, на барање на Комисијата за проценка на енергетскиот сектор во државата,