Tag "Сточарство"

Назад кон почетна
Вести Слајдер

Домашните потрошувачи сакаат јагнешко, но не знаат дека меѓу најквалитетните е месото од нашата автохтона „Праменка Овчеполка“

– Месото од македонската автохтона раса овци „Праменка Овчеполка“ е едно од најдбрите во европски и светски рамки, но домашните потрошувачи се уште не го препознаваат. Тие имаа можност да дегустираат и да дадат оценка за неговиот вкус и квалитет. Презентацијата и дегустацијата се одржа вчера во Градскиот трговиски центар во Скопје и е прва по 1955 година. Ја организираше Здружението на одгледувачи на домашната автохтона раса овци „Праменка Овчеполка“ во соработка со земјоделскaта задруга „Еко Овчеполка“. 

Вести Слајдер

Дегустација на јагнешко месо од автохтоната раса овци „Праменка Овчеполка“

    Здружението на одгледувачи на домашната автохтона раса овци „Праменка овчеполка“ во соработка со земјоделскaта задруга „Еко Овчеполка“ денеска во Градскиот трговски центар во Скопје организира дегустација на јагнешко месо од автохтоната раса овци „Праменка Овчеполка“. Целта на дегустацијата е пазарно истражување кое треба да ја покаже оценката на потрошувачите за вкусот и квалитетот на месото. Како што велат од Здружението „Праменка овчеполка“, придобивките ќе бидат зачувување на агроеколошките карактеристики, одржување на природната средина, органско производство, традиционално одгледување и

Вести Зелен развој Слајдер

(Видео) Инспиративна приказна од Атланта – Урбаниот земјоделец од нашето соседство

    Нездравата исхрана повлекува многу ризици по физичкото и менталното здравје на човекот. Многу луѓе лошо се хранат, што од незнаење, што поради консумација на недоволно здравите производи од рафтовите во супермаркетите. Како резултат на тоа,  се повеќе се зголемува бројот на малигни заболувања кај луѓето кои не ретко завршуваат и со фатален исход. Некој можеби ќе рече дека за да се храниш здраво и органски се потребни многу пари. Но дали е тоа воопшто така? Зарем нашите предци

Вести

Николовски: Постигнат договор со одгледувачите на овци

    Постигнат договор со одгледувачите на овци, информира министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски. „Новата системска мерка за предадено јагне во кланичен капацитет во висина од 400 денари ќе продолжи во текот на цела година, а не само до мај како што беше досега. За ова ги информирав сточарите на средбата во Битола. На нивно барање основната субвенција во износ од 1200 денари по грло продолжува. Дополнително ги информирав за формираното Координативно тело, заедно со АХВ и

Вести Слајдер

Давид од „Кози, млеко, планина“ го угости министерот Николовски на фармата во Раштак

    Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски викендов беше во Раштак, на гости кај Давид. Со Давид од „Кози, млеко, планина“, тимот на Моја Фарма имаше пријатен разговор пред извесно време, кој беше објавен во форма на интервју на нашата веб-страна. Давид со своето семејство одлучил да го напушти градот, и да се пресели на село, каде заедно одгледуваат 70 кози и произведуваат вкусни млечни производи. „Поразговаравме за неговите идеи и планови, за проширување на производството, а

Вести

Левица: Нема да дозволиме законска можност за оттуѓување на државните пасишта

  Деновиве министер за земјоделство Љупчо Николовски активно промовира по медиумите донесување на нов закон за пасишта бидејќи постоечкиот е стар и е во функција од 1998 година, велат од Левица. „Имено, да го потсетиме министерот Николовски дека нов предлог на Закон за пасишта беше изработен во текот на минатото лето од неговиот претходник, министерот Хоџа, закон кој не се најде пред пратениците за гласање. Ние, од партијата Левица, детално го проучивме претходно предложениот нов закон за пасишта од министерот

Вести Слајдер

ПИК Врбовец е првата хрватска компанија која ќе извезува месо во Јапонија

      По успешното исполнување на исклучително строгите јапонски критериуми за преработка и производство на говедско месо, водечката месна индустрија во Хрватска, во јануари за прв пат извезе месо во Јапонија, се вели во соопштението од четвртокот на веб-страницата на Министерството за земјоделство на Р. Хрватска. ПИК Врбовец, кој постои повеќе од 80 години е првата хрватска компанија за месо што извезува во Јапонија, каде што основна цел ќе и биде снабдување на угостителскиот сектор со месо. Седиштето на

Слајдер Сточарство

Ретроспектива: 10 најчитани објави од областа сточарство

  Во серијалот најчитани објави во 2021 (по категорија), денес ќе се осврнеме на областа сточарство. Со какви предизвици се соочуваше сточарството во 2021? Какви совети споделивме со Вас? Едукативните текстови се објавуваа редовно, поткрепени од стручни мислења и совети од професионалци од областа сточарство. Да погледнеме што читаа најмногу сточарите и сите оние кои сакаа да научат нешто повеќе за методите на одгледување, видовите на добиток кои се одгледуваат, болестите со кои се соочува добитокот и слично. Во текстот

Вести

АФПЗРР: До 25 декември може да се аплицира за дополнителни директни плаќања

    Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги информира сите земјоделци дека е во тек аплицирањето за дополнителни директни плаќања за растително и сточарско производство кои се сертифицирани како органско производство и производство во преод. Корисници на оваа мерка се земјоделските стопанства кои имаат сертифицирано растително и сточарско органско производство и производство во преод согласно Законот за органско земјоделско производство или пак имаат земјоделски површини кои се наменети за зелено ѓубрење или угар во плодоред кој

Вести Зелен развој

[Втор дел] Првата млечна фарма на Нестле со нулта емисија на јаглерод

  Во претходниот текст на оваа тема – ви ја раскажавме успешната приказна на млечната фарма Скимелкранс во Јужна Африка. Таа е една од фармите кои го снабдуваат Нестле со млеко. Скимелкранс успеа емисијата на јаглерод да ја сведе на нула, и сопствениците се посебно горди на тоа. Во овој текст, ќе се задржиме на стратегиите и процесите кои се воспоставени на фармата, а преку кои беше постигнат овој успех. Ховен Мејер, менаџер на групацијата Нестле за земјоделски услуги во