Големо невреме го зафати јужниот дел од Србија

Големо невреме го зафати јужниот дел од Србија

 

На југоистокот од Србија за викендот имаше страшно невреме кое траеше скоро 48 часа. Силен ветер и град со димензии на лешник и орев причинија големи штети во младите овоштарници, пластеници и постари објекти.

Зафатени земјоделски области од ова невреме беа во Јабланичката и Пчињската околина.

Во општината Лебане, каде што има најголеми произведувачи на домати и каде што се одржува традиционалниот “Парадајз фест” или фестивалот на доматот, невремето причини штети. Оваа година биле засадени околу 4 милиони садници на домат во таа област и поради моменталната состојба можно е фестивалот да биде откажан.

Во Грделичката клисура паднатиот град имал димензии на кокошкино јајце и голем дел од крововите на складиштените капацитети за жито биле уништени.

Во текот на оваа недела со помош на  тешка механизација ќе бидат расчистени патиштата и надлежните комисии ќе извршат прва процена на предизвиканите штети.

 

Извор: agromedia.rs

 

Категории: Вести