Продолжена забраната за извоз на сончогледово масло, а укината царината за увоз

Продолжена забраната за извоз на сончогледово масло, а укината царината за увоз

 

 

На предлог на Министерството за економија во координација со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Владата донесе одлука да ја продолжи забраната за извоз на одделни житни култури и сончогледово масло до 15 мај 2022 година, објави на својот фејсбук-профил министерот за економија, Крешник Бектеши.

Во согласност со оваа одлука, и во наредните 30 дена, до 15 мај 2022 година, ќе биде забранет извоз на: пченица и наполица, јачмен, пченка, брашно од пченица и наполица, семе од сончоглед – вклучувајки кршено или дробено, масла од семе од сончоглед, шафраника или мапуково семе и нивни фракции, пречистени или непречистени, но хемиски немодификувани, од сончоглед.

Исто така, на предлог на Министерството за економија, Владата донесе одлука за укинување на увозната давачка – царинска стапка за увоз на масло од сончоглед за јадење до 31 мај 2022 година.

„Потребата за продолжување на рокот за забрана за извоз за следните 30 дена, односно по 15 април 2022 година до 15 мај 2022 година, како и да се укине царинската стапка за увоз на масло од сончоглед за јадење до 31 мај 2022 година, е да се задржи тековната состојба на домашниот пазар од можноста на сериозни нарушувања поради недостиг на стоки, неопходно потребни за производството, преработката и за животот и здравјето на граѓаните до новата реколта, како и дополнителен стимул за одржување снабдување на домашниот пазар од растот на цените“, напиша министерот Бектеши.

Целта на овие мерки е заштита на домашниот пазар и граѓаните во време на криза за да се избегнат шпекулативни дејства на трговците и производителите и за заштита на домашното производство, домашниот пазар и на граѓаните.

 

Категории: Вести, Слајдер