Холандски стартап со мисија да го направи светскиот систем за храна поодржлив

Холандски стартап со  мисија да го направи светскиот систем за храна поодржлив

 

Органскиот отпад кој  не се рециклира целосно  создава огромни проблеми за животната средина, а голем дел од произведената и продадена храна завршува во отпад.

Затоа холандскиот стартап Орбиск има мисија да го направи светскиот систем на храна поодржлив. Со користење на иновативна технологија и вештачка интелигенција – ѝ обезбедува на индустријата за прехранбени услуги детален увид во отпадот од храна кој го произведува.

Паметната камера на врвот на корпата за ѓубре, поврзана со вага, автоматски ќе ја регистрира целата храна што се фрла до ниво на состојка. Ова им помага на бизнисите да го намалат отпадот додека ја оптимизираат нивната профитна маржа.

Производот кој го нудат обезбедува увид во отпадот од храна:

  • преку користење на софтвер за препознавање слики кој автоматски го регистрира целиот отпад
  • преку обезбедување детален увид во тоа колку и каков вид на храна се троши
  • преку лесна имплементација во тековните кујнски процеси

За повеќе детали за возилата на Орбиск, можете да ги погледнете следните две видеа:

 

 

Категории: Зелен развој