Слаб раст на производството на говедско месо во ЕУ – Дали увозот ќе ги дигне цените?

Слаб раст на производството на говедско месо во ЕУ – Дали увозот ќе ги дигне цените?

 

Европскиот пазар може да се соочи со поскапи цени на говедското месо до крајот на годината поради зголемениот увоз.

Производството на говедско месо во ЕУ останува стабилно во првите пет месеци од годината, според најновиот извештај на Еуростат. Има благ пораст од 0,2% од податоците пријавени за истиот период минатата година, како и голем пад во неколку земји како Ирска, Германија и Шведска.

До крајот на мај во ЕУ биле произведени 2,7 милиони тони говедско месо. Производството било ограничено во првите два месеци од годината, особено во јануари, но ова е компензирано со зголемено производство од март до мај.

Шпанија покажува најголемо реално зголемување на производството на говедско месо за овој период (+17.000 тони), потоа Франција (+10.000 тони) и Португалија (+3.000 тони). Италија и Полска исто така го зголемиле производството. Од друга страна, најголем пад на производството има во Ирска (-17.000 тони), Германија и Шведска (-5.000 тони). Холандија и Белгија, исто така, произведуваат помалку на годишно ниво.

Европската комисија прогнозира дека производството на говедско месо ќе се намали за 1,4% во 2021 година, делумно како резултат на намаленото одгледување на добиток. Како резултат на тоа, се очекува увозот на говедско месо од ЕУ да се зголеми за 8% во текот на целата година. Според Еуростат, увозот на говедско месо од ЕУ во периодот јануари-мај во моментов е намален за 19% на годишна основа. ЕК очекува увозот да се зголеми во втората половина од годината, делумно поради зголемената активност на рестораните.

 

Извор: https://agrozona.bg/