Култури

Назад кон почетна
Култури Слајдер

(Видео) Оранжериско производство на модар патлиџан – од сеење, преку берба, до преработка

    Некои го обожуваат, други не можат да го поднесат! Сепак, за вкусовите нема да дискутираме во овој текст. Оставаме на вас самите да одлучите во која група припаѓате.

Култури Слајдер

Сок од кромид – Нутритивно решение за ефикасно слабеење

    Сок од кромид можеби и не ни е првата помисла кога сме жедни и кога очајно бараме начин како да ја згаснеме својата жед. Сепак, тој постои, а

Култури Слајдер

(Видео) Како да одгледате јаболкница за 3 години – од семка до плод!

    Можете ли сами да одгледате јаболкница од семе? Можеби сте си го поставиле ова прашање и претходно. Всушност, не постои човек кој пројавил интерес кон овоштарството, а да

Култури Слајдер

Што претставува резидба на овошните видови ? – Теорија, потребни алати, време на изведување и грешки кои треба да се избегнуваат

    Според научната теорија резидбата претставува агротехничка пракса за селективно отстранување на одредени делови од растението, како што се гранки, пупки или корени. Праксата подразбира насочено отстранување на заболени,

Култури

Засоленост на почвата – Еден од најголемите предизвици на модерното земјоделство

  Концентрацијата на соли го зголемува осмотскиот потенцијал на водениот раствор во почвата, што го ограничува капацитетот на растението за апсорпција вода. Може да предизвика нерамнотежа во исхраната или токсичност

Култури

Космички енергии, влијанија на планети и земјоделството – Што претставува биодинамично производство?

Биодинамичното земјоделство е форма на алтернативно земјоделство која има голема сличност со органското, чијшто концепт и верувања вклучува различни езотерични концепти извлечени од идеите на Рудолф Штајнер (1861–1925). Рудолф Штајнер

Култури

(Видео) Аеропоника – Современ метод на одгледување на растенија без земја

  Како дел од сферата на интерес на веб-порталот Моја Фарма се и модерните методи во земјоделското производство.  За денес избравме интересен нов метод, кој не е многу застапен на

Култури

Решение за ефикасно градинарство во услови на енергетска криза – Пасивно-соларен пластеник!

Пластениците кои се градени на начин кој широко се употребува во производството на храна во Кина се објекти коишто имаат изолирана северна страна што овозможува висока енергетска ефикасност. Пластениците од

Култури

Методи на греење во затворено производство и постигнување на енергетска ефикасност

  Професионалните земјоделци чиешто производство е базирано во затворен простор (оранжерии, пластеници, стакленици и други видови на објекти за затворено земјоделско производство) знаат дека секој комерцијално одгледуван вид има различни

Вести Култури

Основни информации за видовите на полиетиленски платна коишто се користат во изградбата на пластеници

  Првата употреба на полиетиленски платна во земјоделството датира уште од 1948 година. Веќе во педесетите години од минатиот век, започнато е со масовна употреба на овој вид пластика за