Tag "Говедарство"

Назад кон почетна
Слајдер Сточарство

Ретроспектива: 10 најчитани објави од областа сточарство

  Во серијалот најчитани објави во 2021 (по категорија), денес ќе се осврнеме на областа сточарство. Со какви предизвици се соочуваше сточарството во 2021? Какви совети споделивме со Вас? Едукативните

Вести

Посилни вредносни ланци за унапредување на домашниот потсектор за одгледување на говеда

    20 декември 2021 година, во хотелот Александар Палас во Скопје,  Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите нации (ФАО) и  Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ) организираа работилница на која се

Сточарство

Како витаминот А влијае врз развојот на животните во сточарското производство

   Ако сте сточар кој одгледува поголем број на говеда особено во периодот кога има и млади единки треба да внимавате на нивната исхрана за да не дојде до недостиг

Зелен развој Сточарство

Шанса за одржливо сточарство или контроверзни научни истражувања во корист на фармерите?

  Сточарството е гранка која силно влијае врз климатските промени поради издувните гасови кои ги испуштаат говедата. Постои голема битка за тоа дали секторот воопшто може да биде одржлив или

Сточарство

Зошто рактопаминот некаде е забранет, а некаде се користи – Сѐ за контроверзниот адитив за производство на месо

  Рактопамин е адитив кој се користи во исхраната на домашните животни кои што наменски се одгледувани за производство на месо. Наменет е за зголемување на ефикасноста во конверзија на

Зелен развој

Што претставува регенеративно земјоделство?

  Регенеративно земјоделство е термин кој ги опфаќа оние земјоделски практики, како и методите на напасување кои, покрај другите придобивки за околината, имаат реверзибилен ефект врз климатските промени, обновувајќи ги

Сточарство

Видови на млечни крави застапени во Македонија

  Според официјалните податоци во 2020 година бројот на млечни крави во Македонија изнесува 107.000. Во 2019 година, вкупното производство на кравјо млеко во Македонија изнесувало 390.903.000 литри, а годишното

Сточарство

Зошто треба повеќе да употребувате силажа во исхраната на добитокот?

  Силажа претставува поткиселена (ферментирана) добиточна храна со влажност од 65-75%. Во втората половина од 20 век почнува да се користи помасовно во Македонија на поголемите фарми главно за исхрана

Механизација

Безбедноста пред сè – несреќи во земјоделството

  Земјоделството може да биде опасна професија каде не ретко се работи во отежнати услови со огромна механизација. Физичкиот и психичкиот умор кај  фармерите последователно води кон намалена концентрација и

Вести Зелен развој

Нова резолуција од Европскиот парламент за забрана за употреба на кафези при одгледување на животни

  На 10-ти Јуни во Европскиот парламент е изгласана новата резолуција за забрана за употреба на кафези во сточарското производство која што треба да биде спроведена од 2027 година. Резолуцијата