Tag "Прецизно Земјоделство"

Назад кон почетна
Иновации Популарно Слајдер

АгФутура Технологии изврши обука на наставници за употреба на дигитални технологии во земјоделското производство

На 07, 08 и 09 јуни наставниците од земјоделско-ветеринарна струка при ДСУ-РЦСОО „Киро Бурназ“ – Куманово учествуваа на обука за „Употреба на дигитални технологии во земјоделското производство“. Оваа обука е

Вести

Петров ја презентираше поддршката за македонските стартапи во 2022 година

  – Иднината им припаѓа на стартапите, вака директорот на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР), Коста Петров денеска ја најави проектираната финансиска поддршка за 2022 година, но се

Вести Механизација

На повидок уште еден иновативно – еколошки концепт во индустријата на тракторите

  Групацијата АУГА, најголемиот вертикално интегриран производител на органска храна во Европа, го разви и го претстави првиот хибриден трактор во светот – АУГА М1. Ова е уште еден чекор

Механизација

(Видео) Американците и даваат предност на високотехнолошката механизација – Робот кој собира роло бали

  Целиот процес на правење сено е прашање на брзина и ефикасност. Не е важно само да се исече, исуши и испасира сеното во вистинско време и ниво на влага,

Иновации Механизација

Сега и јагодите имаат свој робот за заштита

  Холандска компанија која се занимава со интензивно производство на јагоди во затворен простор си разви нов автономен робот специјализиран за заштита на јагодите. Интересен е фактот што овој робот

Вести Иновации

Норвешка старт-ап компанија создаде електрична машина која помага во подигање на тешки товари во земјоделството

  Возило кое работи на електричен погон со автономно движење можеби ќе биде новата десна рака на земјоделците. Специјално дизајнираниот робот кој има способност за подигање на тежини до 2

Иновации

Фармдроид – првиот автономен робот за сеидба и отстранување на плевели

  Фармдроид ФД20 претставува првиот автономен робот за сеидба и отстранување на плевели. Функционира на принцип на соларна енергија со помош на 3 соларни панели приклучени на сопствена батерија која

Механизација

Како правилно да изберете трактор за вашата фарма

  Генерално е познато дека во Македонија голем дел од фармерите користат постара механизација. Но, како се развива земјоделството така и се јавува поголема потреба од користење на трактор кој

Вести ЕУ Земјоделска политика

Напредно и одржливо земјоделство: Улогата на модерните земјоделски машини и решенија

  Европејците уживаат во уникатната рамнотежа на квантитет, квалитет и разновидност на храната. Напорната работа на европските земјоделци, во комбинација со посветениот ланец на производство во кој иновациите, технологијата и

Механизација

Безбедноста пред сè – несреќи во земјоделството

  Земјоделството може да биде опасна професија каде не ретко се работи во отежнати услови со огромна механизација. Физичкиот и психичкиот умор кај  фармерите последователно води кон намалена концентрација и