Агро Политика

Назад кон почетна
Агро Политика

Со над 10 милиони евра субвенции, протести и проблематичен откуп, лозарите секоја година во небрано

  Лозарите секоја година во небрано, државата троши над 10 милиони евра за субвенции, а секторот е во се потешка состојба, младите незаинтересирани за работа на лозјата, работната сила тешко

Агро Бизнис Агро Политика

Јошев: Лозарите се пред катастрофа, не се откажуваме од повисоки откупни цени

  Лозарите на утрешната средба во Министерството за земјоделство ќе излезат со конкретни барања за повисоки откупни цени на гројзето и почитување на договореното од страна на винариите. Во спротивно

Агро Политика Национална Политика

Спорните точки исчезнаа од Законот за пасишта?

Во последната нацрт верзија на предлог законот за пасишта исчезнаа неколку спорни точки. Меѓу нив е и пашарината за пчелните семејства од одредбата за колективно напасување. Во документот кој последен

Агро Политика Вести ЕУ Земјоделска политика

Како ќе се обележува колку храната загадува и влијае на одржливоста?

  Информациите за одржливост на прехранбените производи во претстојното усогласено обележување на предната страна  на производот – во голема мера ќе се потпираат на податоците собрани од производителите. Еколошкиот елемент

Агро Политика

Анализа со АХВ: Потрошувачите да се информираат за здравствените и нутритивни ознаки на производите, ние вршиме редовни контроли

  Македонските граѓани јадат безбедна храна, уверува Агенцијата за храна и ветеринарство. Од АХВ за Моја Фарма велат дека само за првите шест месеци биле извршени 24 илјади контроли и

Агро Политика Национална Политика

Кој и под кои услови може да закупи државно земјоделско земјиште?

  Во наредните 30 дена сите заинтересирани за закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост ќе може да достават понуди до Министерството за земјоделство. Според МЗШВ објавени се четири јавни

Агро Политика Национална Политика

Ребалансот конечно ќе ги исплати сточарите, тутунарите, овоштарите и млекарите

  Изгласувањето на ребалансот на буџетот во Собранието и формално овозможи репрограмирање на планот за исплата на субвенции за земјоделците, овоштарите, сточарите и фармерите. Според владиниот предлог во новото кроење

Агро Политика Вести

Ќе има ли обештетување за производителите на праски?

  Овоштарите од Росоман очекуваат помош од државата и обештетување на дел од настанатите штети врз нивните насади од пролетното мрзнење. Особено производителите на праски беа силно погодени од ниските

Агро Бизнис Агро Политика Зелен развој

Спој на убавото и органското – Каква е иднината на земјоделството и одржливата козметика?

  Неповолната вистина за козметичката индустрија е дека во голема мера се базира на експлоатација на животни за тестирање на производите и употреба на хемиски препарати пред конечно одобрување за

Агро Политика Вести

Анализа со проф. Сековска: „Каубојска“ распродажба на земјоделското земјиште ќе има страшни економски, социјални и еколошки последици

Предлог законот за продажба на земјоделско земјиште во државна сопственост може да предизвика тешки последици врз иднината на Македонија, смета професорката по Рурална економија Благица Сековска од Факултетот за земјоделски