Вести

Назад кон почетна
Вести Слајдер

Дали треба да се осврнеме наназад за да тргнеме напред: Валидирање на екосистемските придобивки од легуминозните растенија

  Големиот истражувачки и иновативен проект од 6,2 милиони евра наречен „LegumES“ е финансиран од Европската комисија, швајцарската и британската влада. 4-годишниот проект штотуку го започна своето истражување и иновациско

Вести Слајдер

Проектот БиоРурал дел од програмата Хоризонт Европа го лансираше својот дигитален пакет со алатки!

  Одлични вести од проектот БиоРурал, финансиран од страна на Хоризонт Европа програмата на Европската Унија: Лансиран е Пакетот со алатки на Биорурал – интегрирана дигитална платформа која ве очекува

Вести Слајдер

Чекор поблиску до одржливи прехранбени системи со помош на дигитални технологии

  Среде ескалацијата на еколошките предизвици и растечкото глобално население, итноста за одржливи прехранбени системи никогаш не била поизразена. Земјоделските бизнинси постојано се соочуваат со комплексноста на обезбедувањето на доволно

Вести Слајдер

Зголемена употреба на био-базирани ѓубрива за одржливо и еколошко земјоделство

  Постојаната промена во земјоделството, барањето за одржливи и еколошки практики предизвика појава на био-базирани ѓубрива. Потрошувачите се сѐ повеќе информирани за негативните влијанија на хемиските ѓубрива и пестицидите врз

Вести Слајдер

Принципите на циркуларната биоекономија во аквакултурата

  Основи на технологиите кои придонесуваат кон одржливост во аквакултурата Циркуларната економија претставува модел на производство и потрошувачка кој вклучува долгорочна и повеќекратна употреба на веќе постоечки материјали или производи.

Вести Зелен развој Слајдер

Глобален раст на пазарот на био-органски ѓубрива: големина, сегменти, трендови за 2023-2030 година

  Пазарот на био-органски ѓубрива доживеа значителен раст и тој тренд се очекува да продолжи во периодот од 2023 до 2030 година. Сегментите на пазарот се широки и опфаќаат различни

Вести Едукација Зелен развој Иновации Слајдер

Примена на дигитални технологии за одржливи системи за храна и одржливо земјоделство

  Спроведена еднодневна работилница Во организација на Здружението Платформа за Зелен Развој со поддршка на Земјоделскиот факултет при Универзитетот ,,Гоце Делчев” во Штип и АгФутура Технологии на 13.06.2023 година се

Вести Зелен развој Слајдер

Состојбите со вишоците на храна во ЕУ и Република Северна Македонија

  Потреба од системски и институционализиран пристап базиран на законски и дигитални решенија Правото на храна претставува едно од основните човекови права дефинирано во рамки на меѓународната заедница со дополнителни

Вести Зелен развој Слајдер

Втор самит на индустриите за органски и органо-минерални ѓубрива во Европа

  На почетокот на годинава беше одржан вториот самит на индустриите за органски и органо-минерални ѓубрива во Европа, SOFIE2 ,коорганизиран од ESPP, ECOFI, Eurofema и Fertilizers Europe, со поддршка на

Вести Зелен развој Слајдер

Одржлива трансформација на урбаните системи за храна: Експертскиот панел на ФАО зема учество на Глобалниот Форум за храна и земјоделство 2023

  Имајќи го предвид фактот дека 70% од глобалната храна се консумира во урбаните средини, фундаменталната улога на градовите во трансформација на урбаните системи за храна станува очигледна. Со зголемената