Производство

Назад кон почетна
Производство

Втора шанса за помалку читаните стории – 10 објави кои треба да ги прочитате

  Правејќи ретроспектива на изминатата година, решивме да им дадеме шанса и на помалку читаните стории од 2021, кои сметаме дека имаат потенцијал. Во продолжение на текстов, Ви претставуваме 10

Болести и штетници Производство

Житниот молец – штетник на складираната пченка

  Житниот молец може да предизвика големи штети кај пченката која што се складира заедно со кочанот. Молецот, пред сѐ претставува складишен штетник бидејќи во текот на неговиот развој (во

Болести и штетници Производство

Вистинска закана на складираната пченка – Житниот жижок

  Житниот жижок е инсект кој се храни со житарици и претставува глобално распространет штетник. Овој инсект го нема во природата и неговото присуство е ограничено само во складишните капацитети.

Производство

(Фото + Видео) Одржлива фарма наспроти индустриско производство

  Која е разликата помеѓу традиционалните фарми и масовните фабрики од индустријата за производство на месо? На светскиот ден кога се одбележува заштитата на животните на фарма правиме преглед на

Производство Растително производство

Основни совети за складирање на јаболко по бербата

  Пост-бербените активности и нивно правилно управување при производството на јаболка започнуваат уште од самото кинење на плодот од дрвото. Од овој момент сите операции имаат исклучителна важност и со

Производство

Преспанско јаболко – Македонска гордост загрозена од климатските промени

  Јаболкото е симбол на знаењето и човечноста. Дел од многу народни митови и сказни, но и дел од сите препораки на докторите за водење на здрав живот преку соодветна

Механизација Производство

(Видео) 15 роботи за поголема ефикасност во земјоделството

  Побарувачката за иновации кои овозможуваат поголема ефикасност во земјоделството постојано расте. Иноваторите и бизнисите одговараат со развој на автономни машини.  Една таква машина е и роботот наменет за извршување

Вести Производство

(Видео) Одгледување на чили пиперчиња – како да направите мини чили фарма во вашиот двор?

  Пикантно лутиот вкус на чили пиперчињата совршено добро се вклопува како зачин во многу јадења ширум светот. Се користат во азиската кујна, исто така во Европа, па сè дури

Вести Механизација Производство

Турскиот Tesla има фантастичен електричен трактор

  Возилата на електричен погон се новиот тренд кој ќе ја освојува секоја категорија, па затоа турскиот Tesla брза со лансирање на нивниот прв електричен трактор. ЗИ Електрик со масовно

Едукација Производство

Што се биостимулатори и каква е нивната улога во модерното земјоделство?

  Биостимулаторите како концепт се присутни во земјоделското производство уште од дамнешни времиња. Старите Египќани ваделе алги од реката Нил, со цел да ја изменат и збогатат структурата на почвата.