Сточарство

Назад кон почетна
Слајдер Сточарство

Ретроспектива: 10 најчитани објави од областа сточарство

  Во серијалот најчитани објави во 2021 (по категорија), денес ќе се осврнеме на областа сточарство. Со какви предизвици се соочуваше сточарството во 2021? Какви совети споделивме со Вас? Едукативните

Вести Сточарство

Ново истражување од Вагенинген – Храна базирана на инсекти може да ја замени сојата во исхраната на свињите

  Според истражувачите од Вагенинген, инсектите можат да ја заменат сојата како протеински извор во производството и одгледување на свињи. Изнаоѓање на соодветен и одржлив извор на протеини во исхраната

Сточарство

Здрава крава значи здрав румен – Зошто е битно правилното функционирање на руменот

  Протеините, неструктурните јаглехидрати (вклучувајќи скроб, сахароза и пектин), и структурните јаглехидрати (вклучувајќи хемицелулоза и целулоза) се соединенија кои што се релативно тешки за варење и освен преживарите сите други

Сточарство

Кои работи треба да ги преземете кај тукушто родено теле?

  Секое новородено теле е кревко и нема специфична отпорност кон надворешните услови. Доколку не се преземат одредени работи и не се посвети соодветна грижа во почетната фаза од животот,

Одгледување на животни Сточарство

Зошто се одбележува светскиот ден на животните на фарма?

  Секоја година 70 милијарди животни завршуваат во кланица за да го добиеме месото на нашите трпези. Затоа активистите за нивна заштита утре (1 октомври 2021 година) ќе го одбележат

Сточарство

Дали јапонските супер пчели може да се замена за „припитомените“ пчели?

  Пчелите со години се мачат да се адаптираат на климатските промени. Тие ја губат битката со чуми кои што се уште не се дефинирани, пестициди и уништување на природните

Сточарство

Како витаминот А влијае врз развојот на животните во сточарското производство

   Ако сте сточар кој одгледува поголем број на говеда особено во периодот кога има и млади единки треба да внимавате на нивната исхрана за да не дојде до недостиг

Вести Сточарство

Исплатени 182,3 милиони денари за субвенции за задржано женско јаре

  Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој на сметките на 7.267 субјекти исплати близу 182,3 милиони денари за субвенции. Станува збор за исплати на сточарите кои имаат

Сточарство

Се очекува бум во руската живинарска индустрија – „Смена 9″ нов вид на бројлери

  До крајот на 2021 година се очекува патентирање на нов вид на бројлери во Русија, наречен Смена-9. Моментално, руската живинарска индустрија е зависна од увоз на бројлери, што е

Зелен развој Сточарство

Шанса за одржливо сточарство или контроверзни научни истражувања во корист на фармерите?

  Сточарството е гранка која силно влијае врз климатските промени поради издувните гасови кои ги испуштаат говедата. Постои голема битка за тоа дали секторот воопшто може да биде одржлив или