Tag "Овчарство"

Назад кон почетна
Вести Слајдер

Домашните потрошувачи сакаат јагнешко, но не знаат дека меѓу најквалитетните е месото од нашата автохтона „Праменка Овчеполка“

– Месото од македонската автохтона раса овци „Праменка Овчеполка“ е едно од најдбрите во европски и светски рамки, но домашните потрошувачи се уште не го препознаваат. Тие имаа можност да

Слајдер Сточарство

Ретроспектива: 10 најчитани објави од областа сточарство

  Во серијалот најчитани објави во 2021 (по категорија), денес ќе се осврнеме на областа сточарство. Со какви предизвици се соочуваше сточарството во 2021? Какви совети споделивме со Вас? Едукативните

Вести Национална Политика

Исплатени субвенции на градинарите и овчарите

  Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, ги информира производителите на градинарски култури и овчарите дека на нивните сметки исплатени се парите за субвенции. На сметките на

Агро Политика Национална Политика

Ребалансот конечно ќе ги исплати сточарите, тутунарите, овоштарите и млекарите

  Изгласувањето на ребалансот на буџетот во Собранието и формално овозможи репрограмирање на планот за исплата на субвенции за земјоделците, овоштарите, сточарите и фармерите. Според владиниот предлог во новото кроење

Зелен развој

Што претставува регенеративно земјоделство?

  Регенеративно земјоделство е термин кој ги опфаќа оние земјоделски практики, како и методите на напасување кои, покрај другите придобивки за околината, имаат реверзибилен ефект врз климатските промени, обновувајќи ги

Сточарство

Зошто треба повеќе да употребувате силажа во исхраната на добитокот?

  Силажа претставува поткиселена (ферментирана) добиточна храна со влажност од 65-75%. Во втората половина од 20 век почнува да се користи помасовно во Македонија на поголемите фарми главно за исхрана

Механизација

Безбедноста пред сè – несреќи во земјоделството

  Земјоделството може да биде опасна професија каде не ретко се работи во отежнати услови со огромна механизација. Физичкиот и психичкиот умор кај  фармерите последователно води кон намалена концентрација и

Вести Зелен развој

Нова резолуција од Европскиот парламент за забрана за употреба на кафези при одгледување на животни

  На 10-ти Јуни во Европскиот парламент е изгласана новата резолуција за забрана за употреба на кафези во сточарското производство која што треба да биде спроведена од 2027 година. Резолуцијата

Вести

Дали се сеќавате на млекарот со млекоматот – одлична бизнис идеја за нашите млекари

Дали се сеќавате на млекарот кој го постави првиот млекомат во Србија?  Милован Нинчиќ е прогресивниот земјоделец кој успеа да го привлече вниманието на пошироката јавност скоро на целиот Балкан

Сточарство

Кои раси на овци имаат најголем потенцијал за одгледување?

  Одгледувањето на овци или овчарството во Македонија претставува втора по ред гранка од сточарството, веднаш по одгледување на говеда. Според последните публикации на Заводот за статистика од 2019 година