Tag "производство"

Назад кон почетна
Иновации

Создадете ваша “климатска батерија” – Економично решение за топлина во затворен производствен простор

На секој вид растение му треба одредена количина на енергија (т.е. топлина) за да може да го заврши целосниот животен циклус. Времетраењето, количината и квалитетот на културата и нејзиниот принос

ЕУ Земјоделска политика

(Анкета) Колку европејците имаат доверба во својата прехранбена индустрија?

  Ние сме она што јадеме. Но, колку европејците имаат доверба во својата прехранбена индустрија? EIT Food TrustTracker® е годишно анкета која ги мери овие параметри. Истражувањето се потпира на

Зелен развој

Можеме ли да се откажеме од интензивното индустријализирано земјоделство, а сепак да го храниме светот?

Од урбано земјоделство до беспилотни летала, иновациите можат да помогнат да се премости јазот помеѓу производството и потрошувачката на храна. Зошто треба да одгледуваме повеќе храна? Производството на храна ширум

Култури

Решение за ефикасно градинарство во услови на енергетска криза – Пасивно-соларен пластеник!

Пластениците кои се градени на начин кој широко се употребува во производството на храна во Кина се објекти коишто имаат изолирана северна страна што овозможува висока енергетска ефикасност. Пластениците од

Култури

Методи на греење во затворено производство и постигнување на енергетска ефикасност

  Професионалните земјоделци чиешто производство е базирано во затворен простор (оранжерии, пластеници, стакленици и други видови на објекти за затворено земјоделско производство) знаат дека секој комерцијално одгледуван вид има различни

Иновации

(Видео) Со автоматизација до поефикасна работа

  За создавање на средина за оптимален раст и развој на растенијата потребно е да се контролира голем број на услови во земјоделското производство во затворен простор (пластеници-тунели, оранжерии и

Едукација Култури

Нега на расад

  За постигнување висок квалитет на расадот од зеленчук важно е навремено и прецизно да се применуваат мерките за нега. Потребно е внимателно да се следат параметрите во заштитениот простор

Култури

Зимско производство на зелена салата во затворен простор

    Зелената салата е еден од најпопуларните зеленчуци кога станува збор за здрава исхрана. Од друга страна, нејзината популарност е исто така огромна и кај земјоделците, пред сè поради

Вести Култури

Како да ја пресметате потребната количина на семе од пченица?

  Создавање на совршен склоп од растенија при производство на зимска пченица има огромно значење во подоцнежните периоди од вегетациската сезона, како и во степенот на интервенција што треба да

Вести Механизација

Ќе започне сеидбата на пченица – На што треба да внимавате кај сеалките?

  Сеидбата претставува критична операција која што мора да се изврши правилно. За оваа операција нема простор за грешки и поправки и од неа зависи како ќе се одвиваат работите