Tag "Пчеларство"

Назад кон почетна
Вести Успешни приказни

Топ 10 успешни приказни – За кои 10 агробизниси имаше најголем интерес на Моја Фарма во 2021

  Изминатава година беше интересана според многу параметри. И покрај предизвиците кои ги донесе Ковид-19 пандемијата, сепак на површина излегоа некои успешни приказни, за кои слушнавме од наши пријатели, ги

Успешни приказни

Млад ентузијаст, посветен заштитник на природата и пчелите: Опасноста од изумирање на пчелите е реална!

Тимот на Моја Фарма разговараше со млад ентузијаст од Куманово, пчелар, земјоделец и како што самиот милува да каже за себеси – голем љубител на природата. На средбата беа разменети

Агро Политика Национална Политика

Спорните точки исчезнаа од Законот за пасишта?

Во последната нацрт верзија на предлог законот за пасишта исчезнаа неколку спорни точки. Меѓу нив е и пашарината за пчелните семејства од одредбата за колективно напасување. Во документот кој последен

Сточарство

Дали јапонските супер пчели може да се замена за „припитомените“ пчели?

  Пчелите со години се мачат да се адаптираат на климатските промени. Тие ја губат битката со чуми кои што се уште не се дефинирани, пестициди и уништување на природните

Вести Култури

Маслодајната репка како пчелно пасиште и сточна храна

  Маслодајната репка е многу важна земјоделска култура со широка примена во различни индустрии. Сеидбата на маслодајна репка се ближи – од 25 август до 20 септември. Позната е нејзината

Агро Политика Национална Политика

Ребалансот конечно ќе ги исплати сточарите, тутунарите, овоштарите и млекарите

  Изгласувањето на ребалансот на буџетот во Собранието и формално овозможи репрограмирање на планот за исплата на субвенции за земјоделците, овоштарите, сточарите и фармерите. Според владиниот предлог во новото кроење

Зелен развој

Што претставува регенеративно земјоделство?

  Регенеративно земјоделство е термин кој ги опфаќа оние земјоделски практики, како и методите на напасување кои, покрај другите придобивки за околината, имаат реверзибилен ефект врз климатските промени, обновувајќи ги

Успешни приказни

Пчеларка на денот: Запознајте ја Снежана која ги спојува пчеларството и физиотерапијата

  Снежана Илиевска веќе трета година се бави со пчеларство по поминатата основна обука за млади пчелари на Програмата за зачувување на природата. Таа инаку е фудбалски судија, како и

Вести

Пчеларите револтирани: Намалени приноси на мед како последица од употребата на пестициди и инсектициди

  Пчеларите во Тетовско, покрај со климатските промени и зголемувањето на температурите, последниов период се соочуваат со уште една проблематика, која е причина за угинување на пчелите и намалување на

Сточарство

Услови за големи штети предизвикани од паразит во пчеларството

  Оваа година за пчелите и пчеларите е особено тешка. Низа на настани и разни климатски промени кои не се својствени во периодот на цутење на медоносните растенија резултираа со