Тридневна временска прогноза (30.07.2021)

Тридневна временска прогноза (30.07.2021)

Тридневна временска прогноза за Македонија, 30 јули – 1 август 2021 година

Петок 30.07.2021: Сончево и ЕКСТРЕМНО ТОПЛО со мала до умерена локална облачност  и со слаб до умерен ветер од променлив правец. Повремено ветерот на некои места ќе засилува. Температурите и понатаму остануваат ЕКСТРЕМНО ВИСОКИ, и тоа поради влијанието на многу топлата воздушна маса од југ (северните предели на Африка). Минималните ќе се спуштаат во интервалот од 15 до 23 степени, додека максималните ќе се искачуваат во интервалот од 35 до 42 степени. УВ ИНДЕКОСТ и понатаму ќе има МНОГУ ВИСОКА вредност (коефициент 9).

Сабота 31.07.2021: Сончево и ЕКСТРЕМНО ТОПЛО со мала локална облачност и со слаб до умерен ветер од променлив правец. Температурите остануваат ЕКСТРЕМНО ВИСОКИ и минималните ќе се спуштаат во интервалот од 16 до 23 степени, додека максималните ќе се искачуваат во интервалот од 35 до 42 степени. УВ ИНДЕКСОТ ќе има МНОГУ ВИСОКА вредност (коефициент 9).

Недела 01.08.2021: Сончево и ЕКСТРЕМНО ТОПЛО со мала локална облачност и со слаб до умерен ветер претежно од западен и од северозападен правец, истиот доцна попладне и навечер Долж Повардарието ќе засилува. Температурите поради влијанието на МНОГУ ТОПЛАТА воздушна маса од северните предели на Африка, остануваат ЕКСТРЕМНО ВИСОКИ и значително над просекот. Минималните ќе се спуштаат во интервалот од 16 до 23 степени, додека максималните ќе се искачуваат во интервалот од 35 до 42 степени. УВ ИНДЕКСОТ ќе има МНОГУ ВИСОКА вредност (коефициент 9).